Övrigt

Klarälven

Klarälven är en mycket vacker älv och den bidrar till att ge Karlstad sin skönhet i form av vattendrag överallt genom staden. Älven har dragit med sig en mängd material under åren och detta har gjort att ett delta har bildats. Men, Klarälven har också varit till bekymmer för staden Karlstad. Med jämna mellanrum har älven svämmat över sina bredder. Varje vår är älven mycket strid och ibland har översvämningarna varit förödande. Idag är risken inte lika stor ”att Vänern och Klarälven skall mötas på Karlstads torg”. Vattenmassorna i Klarälven bromsas idag upp av den stora kraftverksdammen i Höljes.

Näringsliv

Redan vid mitten av 1800-talet lades grunden till vad som skulle bli ett mycket stort företag i Karlstad. Då startade en man vid namn Adolf Andersson ett litet gjuteri på Herrhagen. Detta gjuteri utvecklades med tiden till att bli Karlstad Mekaniska Werkstad. KMW är idag ett av världens ledande företag när det gäller tillverkningen av pappersmaskiner.

”Sola i Karlsta”

Karlstad har sedan gammalt kallats Solstaden. Visst lyser solen gärna över Karlstad, men uttrycket ”Sola i Karlsta” kommer sig antagligen av att på värdshuset i Karlstad fanns en så trevlig och glad liten servitris. Denna flicka, vid namn Lisa Holtz, levde på 1700-talet och det var antagligen hon som var upphov till uttrycket. Lisa står staty vid Stadshotellet.

Skogsrå och sjörå

De mörka Värmländska skogarna har gett upphov till mängder av skrönor om dessa mystiska väsen. Men, det var inte bara i skogen det fanns rå. Även mitt inne i Karlstad, i Lambergstjärnet, fanns sjöråa. Detta fick byggmästare Anders Jacobsson bli varse då han under 1700 talet skulle bygga de tolv valven i Östra bron över Klarälven – Sveriges längsta stenbro. För att få tag på byggmaterial sprängde Anders och hans män på Lamberget dag och natt och levde om väldeliga. Detta störde det rå som bodde i sjön i närheten. Lambergsfrua kallades rået och eftersom hon blev så störd på nätterna rev hon ideligen bron till männens stora förtret. Det var inte förrän brobyggarna bestämde sig för att inte störa på nätterna som Lambergsfrua blev lugn och bron kunde färdigställas.

Gustav Fröding


Den skald som för alltid kommer att förknippas med Värmland och Karlstad är Gustav Fröding. Gustav föddes på Alsters Herrgård som ligger en bit öster om Karlstad. Här finns en sten som rests till minne av Gustav Fröding. Den store skalden föddes år 1860 och arbetade långa tider som journalist på Karlstadstidningen. Tyvärr drabbades Gustav av sjukdom och alkoholism och han gick bort redan år 1911. Gustav efterlämnade stora skatter i form av dikter som ofta handlade om den Värmländska naturen och hans sympati för de svaga i samhället. Gustaf står staty på Västra Torggatan.